Ha nyerni akarsz, először magadat kell legyőzni!

Most éppen ez az idézet rejtőzködik a mobiltokomban. A minap beszélgettem egy ismerősömmel, aki miközben az élet sötét oldalát festette le nekem, a saját keserűségében az én hitelességemet is megkérdőjelezte: „Hogy tudnál hitelesen coacholni, ha magaddal sem vagy rendben?”

Hát igen, én is ember vagyok. Nekem is vannak rossz napjaim, én is vagyok energiahiányos állapotban, és nem titkolom. Utálom a mélypontokat. Ilyenkor nekem is szükségem van segítségre. A megoldandó feladataimtól függően, egy idézetre, egy jóbarátra, és néha szupervízióra. Mert én is hoztam magammal sok mindent, ami folyamatosan jön fel, vagy tör ki belőlem. A munkámnak köszönhetően, ha jól csinálom, soha nem is lesz vége. A démonjaim, engem sem kímélnek, amelyek automatikusan irányítanak, ha nem figyelek. Talán a legerősebb a megfelelési kényszer, ami az életem több területén is megjelenik. Már ismerem…Most is harcolok vele, magammal. Ez a harc fáj. Ez a harc nehéz, és hosszú. Ez a harc néha felemészti az összes energiámat. Igen, választhatnám a könnyebb utat, és kikerülhetném, elszaladhatnék előle, de akkor csak üres, hit nélküli prédikáció lenne, amikor azt mondom a másiknak: „ne add fel! Amikor mélyponton vagy, még ha rohadt nehéz is, hogy a legmagasabb szinten tudj „játszani”, mindenből motivációt kell merítened, legyen az bármilyen üzenet, helyzet, megélés.

Aztán ha újra támadnak a sötét gondolatok, ismét elfuthatnék? Ha menekülök, akkor mit nyerek?

Miért lesz jó nekem?

Mitől leszek több?

Ha nem ismerem fel, és nem győzöm le őket, akkor teljesen az a viselkedésminta ivódik belém, amitől szenvedni fogok, ami gátol abban, hogy megértsek másokat. Ami nem engedi, hogy tudatosan kezeljem a magam és mások érzelmeit, hogy motiváljak, hogy szeretettel építsek társas kapcsolatokat, hogy segítsek másoknak. Azt gondolom, hogy csak így tudok hiteles coach lenni, ha beleállok. A saját megéléseim segítenek abban, hogy jobban megértselek téged, hogy érezzem, amit te, hogy azt a kérdést tegyem fel neked, ami segíti a győzelmedet. A harcok közben rájöttem, hogy ezek teszik értékessé a jó dolgokat és tesznek engem is még erősebbé. Mindig azt mondom a klienseimnek, ha be akarják dobni a törölközőt: Tudod, úgy az életben, mint a sportban is, kétféle ember van. Az egyik megy valami felé, a másik elfut. TE MÉSZ! HALADSZ! Itt vagyok veled!

Ha úgy érzed, hogy néha jó lenne egy mondat, egy szó, ami haladásra bíztat, írd le, hogy bármikor kéznél legyen!

Avatar photo
Fehér Zsuzsa