Bátor vagy, vagy vakmerő?

Már rég meg akartam írni az élményemet, de valamiért elmaradt. Talán azért, mert az ismerőseim előbb gondoskodtak róla, mint én, hogy ne maradjon nyom nélkül a Facebook oldalamon az esemény, s így, elszállt a pillanat. Egy helyzet kapcsán ismét eszembe jutott, mi történt akkor, most viszont megragadom a pillanatot, hogy megosszam veletek! 😊

Elképzeltem, hogy gyermekeimmel együtt fellépek abban a lovasprodukcióban, amelyre készültek tavaly. Aztán el is engedtem a dolgot, merthogy nem lesz időm edzésekre járni, megtanulni a bemutató elemeit. Sajnáltam, de döntöttem.

Fellépés előtt 2 héttel felhív az edző:

 • Zsuzsa, be kellene ugranod, mert valaki visszamondta a fellépést, s így nem lesz meg az 50 lovas, amit megígértünk.
 • Viccelsz? Én még soha nem álltam a ló hátán vágta közben! – lendületből utasítottam vissza az ajánlatot.
 • A csapat hitelessége múlik a fellépésen.

(A csapat… aminek a lányaim is tagjai…)

 • De én még ezt nem csináltam, és alig van időnk!
 • Itt az idő! Ma este gyere ki és próbáld meg!

Letette a telefont. Én pedig csak álltam tágranyílt szemekkel, fennakadt lélegzettel, s szinte éreztem, ahogy mozog alattam a ló. Őrületes izgalom lett úrrá rajtam. Aztán arra gondoltam, hogy a gyerekek időt, energiát nem kímélve készültek erre a megmérettetésre több, mint fél éven keresztül, s egy ember miatt essen kútba a kísérlet? S most ez rajtam múlik? Beleálljak, vagy túl kockázatos ez már nekem? Cikáztak a gondolataim, jöttek az érvek mellette és ellene.

Kimentem este a Ranchra….

A gyomrom egy csomóban volt. Találkoztam Bandival, aki látta rajtam az aggodalmat:

 • Bátor vagy, vagy vakmerő? – kérdezte mosolyogva.
 • ?????
 • A bátor, felméri a körülményeket. Tisztában van az erősségeivel, a képességeivel, és úgy hoz döntést. A vakmerő mindezek nélkül beleugrik a helyzetbe.

Bátor voltam. Bátor és motivált! Szépen sorba számba vettem mi az, ami van, mi az, ami hiányzik:

Tudtam, hogy fizikailag képes vagyok rá.

Tudtam, hogy egyensúlyérzékem van.

Tudtam, hogy a síelésből sok technikai elemet át tudok emelni a mozgássorba, amire majd szükségem lesz.

Tudtam, hogy a gyakorlat hiányzik, de ha rá tudok hangolódni a lóra, ha megfelelő módon adom a visszajelzéseket, akkor sikerülhet, mert ő is figyelni fog rám.

Tudtam, ha leesek… a sok ló mögöttem…. itt megálltam. Ez a gondolat már az önmagamba és a produkcióba vetett hitemet rombolta.

Kedves lovat kaptam. Ennyi segítő és szurkoló gyermeket régen láttam magam körül! Bíztak bennem.  Az edző is bízott bennem. Számítottak rám! Óriási erőt adott! Ekkor talált meg igazán a motiváció! A csapatért, a lányokért meg kell csinálnom!

Megcsináltam! Megcsináltuk!

Bátran hoztam döntést, átléptem félelmeim határát, és az ezzel járó korlátokat. S hogy mi volt ebben a legnagyobb személyes motivációm ? Hát az, hogy együtt a lányaimmal! 😊

Ha bátran döntünk olyan helyzetekben, ami feszegeti a határainkat, akkor megismerhetjük azokat a kompetenciáinkat is, amiről azt gondoltuk, hiányzik, vagy számunkra elérhetetlen. Mélyül az önismeretünk, tágul a komfortzónánk határa, nő az önbizalmunk, ezáltal emelkedik önértékelésünk, egyszóval: Fejlődünk!  S ami biztos, amit gyakorlati tapasztalással megélünk, azt nem felejtjük el.

Nemcsak a mindennapokban, hanem a munkahelyen is számos döntést meg kell hoznunk a hatékony vezetői és szervezeti működés érdekében. Ezekből a helyzetekből, valamint a kollégákkal megtapasztalt esetekből rengeteget tanulhatunk magunkról.

S itt van pár kérdés, ami csak néhány percet vesz igénybe, de összefoglalja, hogy viselkedsz döntési helyzetekben:                                                                                                                     ” Megcsináltam! Megcsináltuk!”

 • Vezetőként bátran vagy, vakmerően döntesz?
 • Számodra melyek a fontos szempontok a lehető legjobb döntés meghozatalához?
 • Mennyire veszed figyelembe az intuícióidat?
 • Milyen hatással van döntéseidre a környezet?
 • Felméred döntésed lehetséges következményeit?
 • Milyen szinten vállalod a kockázatot?
 • Minden helyzetben számba veszed a saját lehetőségeidet, erősségeidet, korlátaidat?
 • Mi segít neked, ha azonnal kell meghoznod a döntést?
 • Tisztában vagy beosztottaid kompetenciáival?

Dönts úgy, hogy szánsz magadra néhány percet, és őszintén válaszolsz a kérdésekre! 🙂

Avatar photo
Fehér Zsuzsa