Gyere velem az önismeret útján

Elgondolkodtál már azon, hogy ha valamilyen használati tárgyat, vásárolunk, akkor elolvassuk a használati utasítást?! Tudni szeretnénk, melyik gomb mire való, mit kell tenni, ha nem működik, hogy kapcsolom ki túlmelegedés esetén, kitől kell segítséget kérni, ha nem tudunk úrrá lenni a működési problémán, és még sorolhatnám. Pedig ezek csak tárgyak, pótolhatók és cserélhetők.

De mi a helyzet veled, velünk emberekkel? Ismered a működési módodat? Tudod, hogy miért úgy reagálsz adott helyzetben ahogy? Ismered az értékeidet? Tisztában vagy az erősségeiddel, gyengeségeiddel? Kérsz segítséget, ha gondod van?

Téged, minket nem lehet cserélni, kidobni, újat venni! Fejlesztenimagad, hogy jobban kommunikálj, jó döntéseket hozz, kezeld a stresszt, jól érezd magad minden szerepedben, értékes kapcsolatokat alakíts ki, kezeld a konfliktusaidat, kudarcok után felállj, új célokat tűzz ki…azt lehet! A fejlődés lehetséges útja a személyiségfejlesztés, amelynek első lépése az önismeret. Önismeret nélkül másokat sem érthetünk meg. Mindenki máshogy működik, máshogy reagál helyzetekre, máshogy értelmezi a környezetét.

Ha ebbe belegondolsz, akkor megérted azt is, hogy miért egyedi és megismételhetetlen minden egyes ember. Nem pusztán a genetika miatt, hanem a tapasztalatok, élmények miatt is, amelyeket élete során szerez.

Az önismeret önmagad megértésére irányul. Azt jelenti, hogy reális képed van saját magadról, személyiséged összetevőiről, határairól és lehetőségeiről, ismered viselkedésednek mozgatóit, és hátterét.

Önismeretünk két forrásból táplálkozik:

  1. egyrészt a környezet visszajelzései,
  2. másrészt a saját tapasztalatok (önmegfigyelés) alakítják

Ahogy mi változunk az életünk során folyamatosan, úgy az önismeret sem egy végleges állapot. Folyamatosan változik azáltal, hogy egyre több területen próbáljuk ki magunkat és egyre több emberrel kerülünk kapcsolatba. Önmagunk megismerése nélkül nehezen támad igényünk arra, hogy valamin is változtassunk.

Ha eddig még nem fordítottál figyelmet saját magad megismerésére, akkor itt az ideje, hogy elkezd és én támogatlak benne!

Ha tiszteled és szereted magad, akkor adj 5-10 percet a gondolataidnak, amelyeket azok a kérdések mozgósítanak, amit pár héten keresztül írok neked! Ezek az egyszerűnek tűnő kérdések, egészen mély gondolatokat indíthatnak el benned!

Írd le azokat a gondolatokat, ami irányítás nélkül, spontán feljön a kérdés elolvasása után. És engedd el. Ha nem jön semmi, ne erőlködj, tedd el, és vedd elő másnap. De az is lehet, hogy váratlanul érkezik a válasz! Azt pedig vedd észre! 

Arra kérlek, hogy figyelj az érzéseidre is, amelyek a válaszokkal jönnek. Ha teheted, írd le azokat is. Mennyi feladat igaz? És hidd el, nem sok időt vesz igénybe! 

Az első gondolatgerjesztő feladatban, fejezd be a mondatot:

AZ ÉLETEM OLYAN, MINT….

Javaslom, hogy több helyzetben igyekezz befejezni a mondatot! Majd olvasd el a válaszaidat!

  • Mi befolyásolta a befejezést?
  • Mit látsz, ha elolvasod mindegyiket egymás után?
  • Mit éreztél mikor írtad a mondatokat?

+ Bónusz annak, aki komolyan kíváncsi önmagára:

MILYEN CÍMET ADNÁL EDDIGI ÉLETED TÖRTÉNETÉNEK?

Ha kellő figyelmet fordítasz önmagadra, akkor megismerheted egyediségedet, a másokhoz hasonló tulajdonságaidat, és azokat is, amiben különbözöl az embertársaidtól.

Ahogy írtam, az önismeret két forrásból táplálkozik: a saját tapasztalataidból, és a környezet visszajelzéseiből. Ha bátor vagy, és nem félted magad egy esetleges visszajelzéstől, akkor a választ posztolhatod, vagy megírhatod nekem üzenetben, levélben!  Iszonyú kíváncsi vagyok a filmcímekre! 

Tudod! Soha nem veszíthetsz! Vagy nyersz, ebben az esetben tapasztalatot, vagy tanulsz magadról sokat!

Avatar photo
Fehér Zsuzsa