Ki és hányféle vagy valójában?

A legutóbbi bejegyzésben elindultunk az önismeret rögös útján, természetesen ez egy hosszú folyamat, ne ijedj meg, ha még nem érted magad teljesen. 🙂 A belső munka is a külső rétegek lefejtésével kezdődik, de ez olyan nagy témakör, hogy írásban, arc nélkül, a témaköröket csak felületesen tudjuk érinteni, mert az igazi belső munkához idő kell, elmélyülés, na és sokkal több kérdés! 😊

De azzal, hogy megint itt vagy megtetted az első lépést, hogy közelebb kerülj önmagadhoz! Az első körben magasról ránéztünk az életünkre. Olyan az életem, mint…, vagy Milyen címet adnál életed filmjének? Amondó vagyok lépjünk tovább még egy szintet!

A következő kérdés az, hogy KI ÉS HÁNYFÉLE VAGY VALÓJÁBAN?

Csörög a telefon: a Főnök az: „Lenne egy sürgős meló…”

„Anya, Apa, éhes vagyok!” – hangzik a gyerekszobából

„Drágám, megmasszíroznád a nyakam?” – a férj…

Csengetnek, a barátnő az: Zsu, beszélnünk kell! Most! Tudod az anyósom kiborít mert…!”

A Barát: „Haver, megiszunk egy sört?”

„Kislányom, elkísérnél az orvoshoz…” /„Drága kisfiam légyszíves…!”

És ez mind 10 percen belül… Gondolom, te is megéled napi szinten, mikor azt sem tudod, melyik szerepedet alakítsd az élet színpadán! Hogy ugorj egyikből a másikba rövid időn belül, úgy, hogy maximálisan jó legyen az „előadás”? Hogy lesz elégedett a közönség, és hogy lesz sikeres a performer? Melyikre fordíts nagyobb figyelmet? Melyik a fontosabb?

Az életben különböző szerepeket „játszunk”. (férj, feleség, anya, főnök, barát, gyerek…) Minden életszakasz meghatározza a maga szerepeit és a szerepekhez tartozó feladatokat, jogokat és kötelességeket. Ahogy átlépünk egy másik szakaszba, más szerepeket veszünk fel a meglévők mellé, vagy azok helyett.

Néhány szerepünkbe beleszülettünk, s nem is tudjuk igazán levetkőzni azokat: mint például a gyermek, a testvér vagy a család egy tagja.  Vannak szerepek, amelyeket az életünk során felveszünk, mert tetszik, vagy mert szükséges ahhoz, hogy érvényesülni tudjunk: anya, apa, férj, feleség, főnök, beosztott, barát…. S vannak olyanok, amelyeket kapunk, ránk ragasztanak: a humorzsák, a generátor, a pletykafészek, a megvalósító…

Több szerepet játszunk egyszerre. Szinte életművészként kell egyensúlyozni egyes szerepeink között, hogy mindenre jusson idő, amire szeretnénk, vagy amire szükséges. Mindezek ellenére, szükségünk van több szerepre, hogy megvédjük magunkat attól, hogy belemerüljünk és bezárkózzunk egybe, ami korlátok közé szorít bennünket.

Gyakran a szerepeink fedik (játszótárs-anya), néha viszont „ütik” egymást, és ilyenkor konfliktus alakul ki (vezető-apa).

Minden szerep ad és elvesz. Fontos, hogy ezekkel tisztában legyünk, és megtaláljuk, azokat, amelyek feltöltenek, élményt és erőt adnak, valamint tudatában legyünk azoknak, amelyek elviszik az energiánkat, nem érezzük jól magunkat szerepjátszás közben, hátráltatnak a normális működésünkben, vagy frusztrálnak.

A fő kérdés, hogy mennyire szippant be egy-egy szerep bennünket? Észrevesszük-e? Lehúz, vagy feltölt? Mennyire erősen azonosulunk velük? Ki tudunk-e lépni belőle? Álarcként viseljük őket, vagy igazán felfedjük magunkat mások előtt? Hagyunk-e időt magunknak, hogy átgondoljuk, felülbíráljuk a helyzetünket? Rengeteg kérdés merül fel bennem ennek kapcsán, de most te csak a következő pár dologra válaszolj magadnak!ű

Elsőként írd le az összes szerepet, amit jelen időszakban magadba hordozol!

  1. Számold meg!
  2. Jelöld meg azokat:
  • amelyek igazán fontosak számodra,
  • amelyeket szeretnéd megváltoztatni, akár teljesen elhagyni,
  • amelyek terhesek számodra,
  • amelyek erőt adnak, feltöltenek, amelyből többet szeretnél,
  • amelyek hiányoznak

+ Bónusz

MITŐL VAGY EGYEDI?

Írd le magadnak, hogy mitől vagy egyedi és megismételhetetlen! Szedj össze lagalább tíz dolgot, vagy többet, ami ebben megerősít. 🙂

Összességében figyeljünk arra, hogy a különböző szerepeinkben érezzük jól magunkat! Ezt úgy érhetjük el, ha hitelesek vagyunk, nem nyomjuk el egyéniségünket, ha figyelembe vesszük saját értékeinket és le tudjuk venni az álarcot.

Add önmagad! Ettől színes a világ! 😊

Avatar photo
Fehér Zsuzsa