Ne nyomd a lufikat a víz alá!

Az előzőekben sokat írtam az önismeretről, annak fontosságáról a teljesség igénye nélkül. Ennek kapcsán kaphattatok 20 kérdést, ami segíthetett közelebb kerülni magatokhoz. Meglepetésemre, többen vissza is küldtetek nekem. Nagyon örültem, és köszönöm a bizalmat!  Ahányan vagytok, annyiféleképp hatott a kérdéslista, ahogy a válaszok is különbözőek! Néhányat szeretnék veletek megosztani, és kérdéseimmel tovább kövezni az utat a magatokkal való találkozáshoz. Valaki 20 percen belül megválaszolta az összes kérdést, volt, aki azt írta: „Annyi mindenre rávilágít…”, s akadt olyan is, aki azt írta nekem: „Ismerem már magam eléggé!” – aztán elkezdtünk beszélgetni, és elbizonytalanodott.

Pár példa tőletek:

Mi az, ami fontos neked az életben? – többen írtátok egy szóval, ami teljesen természetes: „Család”. Ami aztán a coaching során így folytatódna: Belegondoltál abba, hogy mit jelent NEKED a család? Melyek azok a családi értékek, amelyek NEKED fontosak? Miért épp azok fontosak?…

– Munkám! – A munkád az életed, vagy csak az életed egy része? Mit szeretnél elérni, mi a célod? Mitől eredményes a munkád? Mit ad neked a munka? …

Vagy: Mi az, amin változtatnál? – „A stresszt hatékonyabban tudjam kezelni.” – A coaching során folytatnánk: Mi jellemez stresszhelyzetben? Mit tanulhatsz az adott helyzetből?  A viselkedéseddel mit váltasz ki másokból? Mi adhat motivációt a kitartásra? Hogy tudnád hasznodra fordítani a felgyülemlett feszültséget?…

Fogalmazz meg egy …célt! Milyen konkrét lépéseket teszel a célod elérése érdekében?

Szeretnék részt venni az adott sportág világversenyén, és megszerezni a világbajnoki címet másodszor is. Jött a válasz. –Mit teszel ennek érdekében? – Szponzorok kellenek, de senki nem akar pénzt adni ilyenre. Majd elmondott a kedves olvasóm magáról minden negatív dolgot, és azt, hogy ő mindent megtesz a cél érdekében. Az edzéseken és a negatív gondolatok ismételgetésén túl várja azt, amit akár „csodának” is nevezhetnénk.

Pár kérdéssel igyekeztem tovább vinni gondolatait:

Mit gondolsz, az önmagad negatív értékelésén keresztül, mi megy át a szponzorjelölteknek a versenyről és a versenyzőről? Összeírtad azokat a cégeket, képviselőjüket, azok elérhetőségeit, akiket megkeresnél, hogy támogassák a célodat? Mit mondanál nekik, hogy megnyerd őket, hogy számukra miért jó, ha szponzorálnak téged? Hogy mondanád el nekik? Mikorra szeretnéd megszerezni a szükséges összeget?…

Az első kérdésre

különösen felhívnám a figyelmeteket, mert amit gondolsz, amit mondasz magadról, azt sugárzod, azt üzened a környezetednek. Nem kell hiperérzékenynek lenni a másiknak, akkor is kialakul egy összbenyomás rólad, ami befolyásolja az összes többi kérdésre kapott választ.

Képzeld el, hogy elmész egy állásinterjúra előreejtett vállal, lehorgasztott fejjel, nem nézel senki szemébe, leülsz csendesen és szűkszavúan elmondod, hogy miért vagy alkalmas a meghirdetett pozícióra. Mellesleg megjegyzed, hogy nem tudod használni a megjelölt szoftvert, de megtanulod.

Vagy odamész kihúzott testtartással, mosolyogsz, tartod a szemkontaktust, és elmondod, mennyire örülsz, hogy itt lehetsz, szereted s kihívásokat, óriási a tudásszomjad, képes vagy dönteni, vállalni érte a felelősséget, kiállni magadért és a munkatársaidért, vannak céljaid jó szakembernek tartod magad. Természetesen megfelelő kommunikációs stílusban, nem túlfényezve sikereidet. S ebben az esetben sem tudod kezelni a cégben használatos szoftvert.

Ha belegondolsz, melyik pályázót alkalmaznád? Kutatások bizonyítják, hogy a személyiséged, és az, akinek látszol hamarabb meggyőzi a másikat az eredményeidről.

Azt vettem észre, hogy sokkal több haszna van felnőttnek és gyermeknek egyaránt, ha megerősítjük abban őket, hogy miben jók, és tudatosítjuk bennük, hogyan érték el a sikert.

Maradva az előző példámnál, beszélgethetünk arról: mi segítette abban, hogy elérje az első világbajnoki címet? Talán a párja inspirálta, vagy jó edzője volt, egyfajta edzésmódszer? A lényeg, hogy tudatosítsuk benne, hogy milyen erőforrásokat tudott kiaknázni a siker élérése érdekében. Akkor hogyan csinálta? És mindezekhez mit tehet még hozzá? S ezeket a jól működő lépéseket, ha akarjuk, át is tudjuk emelni a fejlesztendő területekre, amelyek szintén hozzánk tartoznak.

Mert vannak olyan dolgok is, amivel nem szeretnénk szembesülni, ami elől szeretnénk elbújni, amit még most megtehetünk, de lehet, hogy holnap már életünk legfontosabb részévé kell, hogy váljon.

Lehet, hogy gondot okoz megszólítani a másikat, megmutatni magamat a szponzoraimnak, főnökömnek, felelősséget vállalni önmagamért, csapatban dolgozni, az időt beosztani, vagy a pénzügyeket megfelelő módon kezelni? Sokan hajlamosak az ilyen „apróságokat” a fiók legmélyére eldugni, hogy ne kelljen velük szembesülni, ne kelljen érezni az ilyenkor tolakodó gombócot a torokukban, vagy fájlalni a görcsösen összeugró gyomrukat.

Ha nem vizsgálod meg erősségeid mellett a gyengeségeidet, ha önbizalmad a magadról szerzett ismereteid hiányában labilis, vagy erőtlen, akkor nem tudod kihasználni a benned lévő potenciált, nem ismered fel a lehetőségeidet és képes leszel akadályozni magad a célod elérésében.

Képzelj el, hogy sok kis levegővel teli lufit körülötted, amit próbálsz a víz alatt tartani. Egy-egy lufival még csak-csak sikerülhet a dolog, de több lufival? Mennyi energiát vesz el a művelet, vagy egyáltalán lehetséges?

Hogy megtaláld az igazi egyensúlyt, harmóniát az életedben, tudatosítani kell a benned lévő potenciált, az erőforrásaidat, ami hozzásegít a sikerhez, de szembe kell nézni a gyengeségeiddel is, és folyamatosan fejleszteni őket. Persze, ez félelmek nélkül nem mennek, de ahogy az erősségeidben, úgy a félelmek mögött is lehetőség van! Ahogy Horatius mondta:

„A baj, olyan tehetségeket ébreszt fel az emberben,amelyek kedvező körülmények között rejtve maradtak volna.”

Nem kell egyedül csinálnod! 

Ha szeretnéd, személyesen segítek neked abban, hogy tudatosítsd értékeidet, és a gyenge pontok is erősségekké váljanak az életedben!

Avatar photo
Fehér Zsuzsa