Egy módszer, ami segíthet kitörni a tehetetlenség csapdájából

„Ma nagyon rossz napom van, megőrülök. Úgy érzem, hogy nem élem túl… A múlt héten is volt olyan két napom, hogy legszívesebben kitörölném az életemből…”  A kétségbeesés és a tehetetlenség hangjait hallom, amikor így kezdődik egy-egy coaching beszélgetés. De hogy törhetünk ki a tehetetlenségünk csapdájából?

Azt gondolnám: „még jó, ha az ember haragja nem az embert magát harapja.” (József Attila) Sajnos azt kell mondanom, hogy mégis ez van!

Észre sem veszed, hogy a szavaiddal gondolataiddal még jobban erősíted a negatív hozzáállásodat bizonyos helyzetekhez ezzel tolod magad mélyebbre és mélyebbre. Előfordul, hogy elveszíted a kontrollt és úgy tűnik egy idő után, nem tudsz befolyással lenni az életedre. Beleragadsz egy olyan helyzetbe, amitől rosszul érezed magad, ami romba dönti a napodat és megrongálja kapcsolataidat.

Felkelsz és nem tudod miért. Várod az estét, majd a reggelt… Bemész a munkahelyedre, a feladatok súlya az eddigi apró kavicsok helyett mázsás sziklaként nehezednek rád, az értetlenség elveszi a lendületedet, közönyössé válsz és a reakcióid, amit a többi ember jelzéseire adsz… mintha nem is te lennél!  Aztán jön a csalódottság, önsajnálat, amit a félelmek csak erősítenek. Apaként gonosz fantom, anyaként egy hárpia válik belőled, vezetőként mint egy SS tiszt dirigálsz, elmarasztalod a kollégáidat és nem érted!

Kérdezhetnéd, hogy miért írom le mindezt, hiszen megoldást ígértem? Azért, hogy ismerd fel a helyzetet, és az ezzel járó érzéseket. Azért, hogy kész legyél a megfelelő válasszal, ha ez az állapot őrült erővel és intenzitással újra megjelenik és vinni akar magával. Azért, hogy ne veszítsd el hitedet, és legfőképp ne add fel! Ne add fel, mert ez a helyzet átmeneti és nem végleges! Addig tart, ameddig engeded. Tedd fel magadnak a legfontosabb kérdést: Valójában, akarok-e kitörni a gondolataim rabságából, a tehetetlenség csapdájából?

Valójában, akarod? 

Két példa, két reakció. Mit gondolsz, melyik visz a cselekvőképesség felé, melyik mozdít előre? Melyik vagy TE??

„…a héten diliház lesz, tudom! És most nagyon mérges vagyok! És nem engedem el, nem nézem másik szemmel, nem értem meg, mert nem akarom! Unom, hogy mindig én ugráljak mások körül…”

Aztán ha mást írsz be a keresődbe, mint például: megoldás, vagy újratervezés, vagy fókusz áthelyezés, vagy nézőpontváltás, vagy másik oldal…:

…Az őrző cég nem teljesítette a feladatát, hogy egy ideiglenes beléptetőrendszert telepítsen határidőre… A harag és a stressz teljesen betakarta az agyam, és pörögtem az elmaradt teljesítés és a határidő csúszás, kötbér miatt. A begyürüzött negatív gondolataim nem engedték, hogy kitekintsek és lássam az asztalomon heverő másik szerződést…. Idő kellett, hogy rájöjjek a megoldásra, hogy van egy másik cég, aki meg van bízva az elkészült ház végleges beléptetőrendszerével, tehát meg tudná csinálni ezt is,”

A választás lehetősége és a döntés a te kezedben van!

Hidd el, megértelek, ha kétségeid vannak, de azt tudnod kell, hogy mindig megválaszthatod hogyan gondolkozz.

Ha észreveszed, hogy a választás lehetősége és a döntés a te kezedben van, gondolataid is a pozitív irányt fogják választani.

Legyen bátorságod elemezni a helyzetet, hogy valójában mi ez. Milyen gondolatokkal jár és azok merre visznek? Milyen ismétlődő válasz reakcióid vannak?

Mindezek után nézd meg távolabbról a helyzetet, milyen új nézőpont szabadítana fel, hova helyezd a fókuszt, mit írj a keresődbe (mi az a számodra megfelelő szó, mozdulat, hang…) ami segít elindulni a szabad döntés és cselekvőképesség felé.

Mi a jó neked ebben a helyzetben? Téged szolgál, ha megtanulod kezelni az érzelmeidet, irányítani a gondolataidat. Segít a tudatosításban, hogy ki vagy valójában, mindezt szeretettel önmagad felé.

Te, hogy szabadítottad ki magad a kétségbeesés és a tehetetlenség csapdájából? Ha úgy érzed, hogy a személyes tapasztalatod másoknak is segítene, oszd meg velünk történetedet a colourcoaching facebook oldalán, vagy írj az fzs@colourcoaching.hu e-mail címre.

Avatar photo
Fehér Zsuzsa