Pocsolyába léptem és sáros lett…

Újra és újra ugyan azokat a köröket futod, amelyek időről- időre hasonló érzelmi állapotot idéznek elő benned és már nagyon kilépnél belőle, de valahogy nem megy. Ismerős a helyzet? Előfordulhat, hogy a jelen pillanatban is benne vagy „ugyanannak a pocsolyának” a közepébe …

Lehet ez munkahelyi probléma, ismétlődő rossz döntés, párkapcsolati, anyagi nehézség, fizikai vagy mentális probléma.

A férfi alig múlt 40 és azt mondja: „Nagy tapasztalattal rendelkezem. 17 ország, 17 cég, 17 projekt. Ennek ellenére mégsem találom helyem.”  Te is ismersz olyat, aki egymás után váltogatja a munkahelyét, hasonlót választ, mint annak előtte, de mégsem jó?

Egy idő elteltével azt érzi, hogy feszült, utálja a főnökét, nem ért egyet a kollégákkal, nem jó a kapcsolata a beosztottakkal…. és rövid időn belül feljön a kérdés: jó helyen van ? A probléma mindig ugyan az: bizonyos emberek, attitűdök, viselkedésformák negatív érzelmeket váltanak ki belőle, és tovább áll.

Aztán választ egy hasonló munkahelyet, csak más tartalommal: új a projekt neve, új vezetőség, új kollégák, új íróasztal… persze a folyamatok ugyan azok, mert igazából így kényelmes, rutinból megy… de mégsem elég jó és kezdődik minden elölről.

Vagy: választasz magadnak egy párt és megpróbáljátok a közös életet. Aztán valamiért a társ már nem OK, nem olyan, amilyennek szeretnéd, és eljön a döntés pillanata: maradsz a kapcsolatban, vagy felállsz és elmész. Mindkettő helytálló, mert a döntés pillanatában annyi információd van magadról és a másikról, amennyi. Ezen információk alapján hozod meg a döntést. Akárhogy választasz, dolgoznod kell (kellene). Ha maradsz, azért mert gőzerővel tanulsz a dolgokból és magasabb minőségben megpróbálod helyreállítani a kapcsolatot. Ha mész azért, hogy ne forduljon elő még egyszer ilyen. Szakítás után, (gyász) jó lenne, ha hagynál magadnak kiértékelésre időt, amikor levonhatod a tanulságot. Persze, a mai „figyelemetigénylő” világban erre jellemzően nincs kapacitás – na és nem is feltétlenül kellemes a folyamat- ezért gyakran kimarad. Így nem váratlan, ha elköveted még egyszer, vagy akár többször ugyan azt a hibát. Csak a tartalom változik itt is: József helyett János vagy Andrea helyett Adrienn.

Előfordult, hogy ugyan abba a pocsolyába léptél, amiben még az elején élvezettel lubickoltál, mert újdonság  és langyos? Mi változott? Mi nem? Olyan, mintha a körülmények megváltoztak volna, de az érzés hasonló vagy ugyan olyan. Bárhogy is válaszolsz, a problémát ezzel még nem oldottad meg. Tudom, hogy nem egyszerű ezen a helyzeten változtatni. A megoldás mindenképpen önismeretet igényel.

A benned lévő értelmezés a világról, teremti meg a valóságodat.

Amíg nem ismered fel az érzelmi, gondolati szokásaidat, hiedelmeidet, előfeltételezéseidet a világról, addig csak a saját magad által állított korlátokon belül tudsz működni és ismétlődnek azok a helyzetek, amelyek akadályozzák a haladásodat. Ha adsz magadnak időt, figyelmet és tudatosítod őket, ha megvizsgálod a múltbeli döntéseidet, tapasztalataidat, nézőpontjaidat akkor nem fogsz belelépni újra ugyan abba a hibába.

Amennyiben meg szeretnéd tudni, mik ezek, szükséges figyelni a belső folyamataidra és tudatosítani azokat.

Tedd fel magadnak a kérdést:

Miét így jártam el abban a helyzetben? Mennyivel jobb, mintha másként döntöttem volna? Mire tanított a döntésem következménye? Mi az, ami valójában zavar? Mi az, amit másképp csinálnék és miért? Milyen kétségeim vannak?

Gyakran kéritek, hogy adjak tanácsot. De a kérdésekre mindenkinek magának kell megtalálni a választ, az önmaga hitrendszere szerint. Ha én a saját válaszomat mondom el neked, az nem válik belsővé számodra, mondhatnám nem lesz a te véred, és újra bele fogsz lépni abba a …..

Megértem, ha nem komfortos első pillanatban a helyzet, hiszen az önmagunkkal való szembesülés ritkán simogató, és egy cseppet sem kényeztető. Mindenesetre hatalmas bátorságot és kitartást igényel. De ne feledd, ez mind megvan benned!

Az érzelmi, gondolati szokásaid, hiedelmeid feltérképezéséhez, tökéletes helyzetet teremt a coaching, ami nem a múlt védőburka alatt tart, hanem segít kialakítani új típusú elvárásokat, szokásokat, amelyek a jövőben közelebb visznek az általad megfelelőnek ítélt élethelyzethez, és megóvnak attól, hogy újra ugyan abba a pocsolyába lépj. Persze, ha szereted…

Természetesen a döntés most is a Te kezedben van.

Tekints úgy a problémára, mint egy jó „kis” feladatra, ami megoldható és hidd el, KÉPES VAGY megtalálni a megoldásodat!

Ha nem belelépni szeretnél, írj és segítek, hogy megtanuld átugrani!

fzs@colourcoaching.hu

Avatar photo
Fehér Zsuzsa