„Széchenyi erős fiai” között

Az érzelmek széles skáláját éltem meg a múlt héten. Megtisztelő meghívást kaptam a Rotary Club Győr és a Győri Férfi Club közös rendezvényére. „Széchenyi erős fiai” között, női előadóként nem kis izgalommal járt az esemény számomra…

Nem mondom, hogy nem volt bennem félelem az esetleges megjegyzésektől, a következményektől, hogy a személyes téma, a nyitottságom majd helyzetet teremt a sebezhetőségemre, de mégis úgy éreztem, meg kell tennem.

De hittem és hiszem, hogy nem veszíthetek, vagy nyerek, vagy tanulok!

Úgy gondolom, ha nem vagyok nyitott az életben, akkor tényleg megóvom magam a csalódásoktól, konfliktusoktól, és a megmérettetésektől, az ezzel járó kudarcoktól, de tökéletesen elzárom magam a lehetőségektől is, azoktól a szeretetteljes, támogató kapcsolódásoktól, ahol adhatok és kaphatok.

Ahogy az igazgyöngy sem alakulna ki, ha nem fogadja be a parazitát, koszt a kagylóba. Ami aztán elkezdi ingerelni az élőlényt. Ami saját testnedvével és a vízből származó kristályokkal elkezdi bevonni.

Kvázi, a sértett kínjában alkotni kezd,és rengeteg munka által  létrejön az igazgyöngy.

Ha ezt lefordítom az emberi létformára, a paraziták az élet árnyékos oldalát jelentik (csalódások, rossz döntések, bukások, fájdalmak), amelyek megértésre és cselekvésre ösztönöznek bennünket.

Volt idő, amikor mindez számomra is lehetetlennek tűnt.

Megtehetjük, hogy elnyomjuk a csalódást, az elutasítás fájdalmát, a vele járó haragot, dühöt és viseljük hatását egész életen át, de az önbecsapáson kívül van még egy lehetőségünk. Semmikép nem az, hogy ezeket a mélységeket megtagadjuk, hanem sokkal inkább az, hogy megtaláljuk bennük azokat az üzeneteket, amelyek az életünkről szólnak.

De ahhoz, hogy ezt tisztán lássuk, először meg kell értenünk, mit miért csinálunk, hogyan reagálunk, milyenek vagyunk igazán, és mit jelent ez a mindennapi életünkben.

Tudnod kell, ha vezetőként is sikeres akarsz lenni, nem elegendő az üzleti tudás, a kulcs a megértés, az önmagaddal való folyamatos kapcsolat és párbeszéd, amely fontosságát gyakran csak nagyon későn érezzük meg.

Előfordul, hogy az önmegtagadó, de másoknak nagyon megfelelni akaró viselkedésed, vagy a munkamánia olyannyira reflex szerűvé válik, hogy észre sem veszed, hogy ez alapján hozod meg a döntéseidet.

Minden ilyen viselkedés határozottan távol tart attól, hogy az legyél, aki vagy, azt tegyél, amit érzel. 

Neked is megvan a lehetőséged a kiteljesedésre, amihez az önmagaddal való bizalmi kapcsolat elengedhetetlen. Mindannyian tudjuk, hogy a valódi önbizalomhoz, önismeret kell.

Ehhez viszont kapcsolódás szükséges olyan személyekhez, akik hiteles visszajelzéseket tudnak adni, és olyan ingerkörnyezet, ami megfelel neked.

Légy bátor!  Tudod: Soha nem veszíthetsz! Vagy nyersz, vagy tanulsz! Meggyőződésem, hogy mindenkiben ott rejlik az igazgyöngy, önmaga kivételes különlegessége.

Ha Te is szeretnéd megtalálni igazgyöngyödet, írj nekem a fzs@colourcoaching.hu e-mail címre!

Avatar photo
Fehér Zsuzsa