Hogyan nem leszel az érzelmeid rabszolgája?

 

Többször érzed azt, hogy ki vagy szolgáltatva a sorsnak, a párodnak, főnöködnek? Úgy érzed, kihasználnak, s nem teheted azt, amit akarsz? Írásom második részében elárulom, mit tehetsz, hogy változtass a helyzeten!

Érdekel, miért történik ez veled? Az írásom első részét itt találod >>https://colourcoaching.hu/2019/11/18/az-erzelmeid-rabszolgaja-vagy/

Először magadban kell elindítani a változást.

Csak azt tudod elfogadtatni, amit képviselsz. Megjelenik a viselkedésedben, tartásodban, kisugárzásodban, hogy mennyire van helyén az önértékelésed, önbizalmad, mennyire tiszteled és szereted magad.

Vedd figyelembe az érzéseidet, amelyek akkor lesznek kellemesek:

  • ha már úgy értékeled, hogy önmagadért fogadnak el, és szeretnek,
  • ha nem teszed azt, amit nem akarsz,
  • ha nem arra fókuszálsz, hogy mit nem szeretnél, hanem arra, hogyan tudod megoldani.

Válts nézőpontot!

A legfontosabb a nézőpontváltás!

  • Nem arra fókuszálok, hogy nem tudom megoldani, hanem arra, hogyan tudom megoldani,
  • Nem lehet szétválasztani a munkát és a magánéletet, mert egyik kihat a másikra. Igyekezz harmóniában mindegyikre figyelni,
  • Vedd észre, hogy a legkellemetlenebb helyzet sem ellened van, hanem érted. Ezen most lehet, hogy gúnyosan mosolyogsz, de hidd el, hogy a legkellemetlenebb helyzetnek is megvan az az üzenete, amely előre visz! Találd meg, miért lehet hasznos számodra a kialakult szituáció vagy milyen viselkedésedre mutat rá!
  • Ne feledd, ha már egy lépést meg tudtál tenni, akkor képes vagy a következőre is! Nem nehezebb, csak nem ismered. Kész voltál az első lépésre is, azóta csak fejlődtél, tehát készen állsz a következőre is!
  • Ne arra gondolj, hogy Mit nem? hanem arra, Hogyan igen? Ha csak arra gondolsz, hogy megint fájni fog és újra szőnyeg alá söpröd a problémát, hogy ne is lásd, akkor igen, fájni fog. Attól, hogy nem látod, a probléma még dolgozni fog benned. Ahogy elkezded gyógyítani a sebeket, amiket cipelsz magaddal, szembenézel a félelmeiddel, és a „hogyan igen?”-re fókuszálsz, egyre szabadabb és könnyebb leszel.

Hogy csináld?

Vegyél elő egy lapot, egy tollat és írj!

  1. Tisztázd magadban és fogalmazd meg: mi van most? Objektíven, kritika nélkül!

2. Milyen érzéseket generált a helyzet benned?

3. Fogadd el az érzéseidet és tedd fel magadnak a kérdést: mi okozza valójában ezt az érzést? Mennyire reális ez az érzés itt és most? Ha ezt meg tudod fogalmazni, ha képes vagy tisztázni gondolataid és érzéseid összefüggését, sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudsz nézőpontot váltani.

4. Állj bele a konfliktusba! Ha ezt megteszed, meg fogod érezni az erődet, határozottságodat, ami emeli az önértékelésed szintjét. Te döntheted el, mi az a határ, ami számodra biztonságot nyújt és méltósággal vagy jelen. Fontos, hogy vedd észre, hol vannak a te határaid és hol kezdődik a partneredé!

Ne mondj le önként a szabadságodról!

Vállalj felelősséget önmagadért!

 

Ha úgy érzed, egyedül ez most nem megy, írj nekem az fzs@colourcoaching.hu e-mail címre és rád szabott támogatással képes leszel IGEN-t mondani önmagadra!

Zsuzsa Fehér

Zsuzsa Fehér

Hasonló cikkek

Zsuzsa Fehér

Megértés mindenáron

Előfordul, amikor nehéz, számomra értelmezhetetlen szituációba kerülök, lobbanékony leszek, vagy lefagyok. Kizökkenve megszokott működésünkből, türelmetlenül és agresszíven reagálunk, ha nem értjük, vagy nem tudjuk kezelni a körülményeket. Természetünkből adódóan megértésre törekszünk, munkahelyünkön, otthon, kapcsolatainkban, minden helyzetben. Ha nincs megértés, akkor szorongunk. Senki sem szeret szorongani, ezért a feszültség feloldása érdekében, gyorsan lefordítjuk magunknak a helyzetet,

Feher Zsuzsa Coach zöld kabátban
Zsuzsa Fehér

Generációváltásról őszintén

A generációváltás napjainkban igazán aktuális és a téma számomra is meghatározó. Arra biztatom az ügyfeleimet, és különösen a generációváltás folyamatában résztvevőket, hogy a fejlődés érdekében fogalmazzák meg és adják át azt a tudást. Azt a tudást, aminek a birtokában vannak, amelyekre a tapasztalatok útján tettek szert az életükben. Ezen értékek átadásához kívánok teret adni a

A nő is vezethet jól. Nemcsak autót, hanem céget is

    MÁRA MÁR EGYRE TÖBB NŐ TÖRI ÁT AZ ÜVEGPLAFONT patriarchális társadalmunkban, annak ellenére, hogy nem egyszerű elfogadtatni magunkat törékenynek tűnő megjelenéssel, csinosan, vezetőként, elhitetni, hogy a nőiességen túl, vannak céljaink, terveink, értelmes gondolataink és a fehér bőrfotel nemcsak szimbólum. MINDEN NAP MEG KELL KÜZDENÜNK a tiszteletért, az elfogadásért, ami a másik nemnél nem

Merülök veled

„A bezártság, a korlátozottság, az egyéni döntések körének drámai beszűkülése egyre jobban kifeszíti az idegeket.” „Begolyózok!” „Tegnap mélyponton voltam, de mára valahogy megráztam magam és itt vagyok.” Meddig? Hogyan? Meddig kell kibírni? Meddig kell tartalékolni az energiáimat? Hogyan maradjak türelemmel? Annyi okosságot, jótanácsot hallok, olvasok, de már azt sem tudom, melyik hasznos számomra.    

Gyere el egy első INGYENES alkalomra!

Go to Top