Fehér Zsuzsa Coach zöld kabátban

Generációváltásról őszintén

Fehér Zsuzsa Coach

generációváltás napjainkban igazán aktuális és a téma számomra is meghatározó.

Arra biztatom az ügyfeleimet, és különösen a generációváltás folyamatában résztvevőket, hogy a fejlődés érdekében fogalmazzák meg és adják át azt a tudást. Azt a tudást, aminek a birtokában vannak, amelyekre a tapasztalatok útján tettek szert az életükben. Ezen értékek átadásához kívánok teret adni a Feel Your Business Generációkról, generációknak című adásában is.

Az interjú alanyaimat hallgatva fogalmazódott meg bennem: ők ki merik mondani, le merik írni, amit én is tudok, sejtek, de én mégsem teszem. Talán mert eddig nem találtam meg hozzá a megfelelő szavakat, vagy nem mertem, féltem…

Írásomban őszinte és néha tárgyilagos leszek, mert tiszteletben tartom a szüleimet és testvéremet, akik közvetlenül vagy közvetve részt vesznek a vállalkozás működtetésében.

Az átörökítési folyamat során általában a gazdasági, jogi kérdések kapják a legnagyobb hangsúlyt. Sokan nem is gondolják, hogy az érzelmeknek mekkora szerepük van, hogy az átmenet sikeres legyen. A család, a szülők iránti elkötelezettség, a közös emlékek, megélések, szokások, előnyt jelenthetnek a kommunikációban és az együttműködésben is. Ugyanakkor annyira intim ez a közelség, hogy romboló hatással bírhat, ha nincs meg a tisztelet, a partnerség, a szeretet és az egymás iránti elköteleződés.

Tapasztalatom szerint az egyik (és persze van még, de azt legközelebb) legmeghatározóbb családi cégjellemző a” Janus-arcú” értékrend. Az egyik „arc”: a vállalkozás, mint gazdálkodási, termelő egység (profit-, vevő orientáltság…). A másik pedig a család, mint fogyasztási egység, aminek az értéke a szeretet, családi szerepek.  Az átadásnál a cég és a család értékrendje egyszerre érvényesül és ezzel együtt ellentmondásba kerülhet. Rengeteg konfliktus, feszültség keletkezhet ezáltal, és a családi viszonyok folyamatos jelenléte nehezíti a megoldást.

Ha tárgyilagos akarok lenni, a konfliktusok közül kiemelkednek az apa-fiú/lány konfliktusai, a testvérek rivalizálása, illetve a lánytestvérek háttérbe szorítása.

Generációváltás: az én sztorim lánygyermekként

Tudtam, hogy nálunk a családban a patriarchális szemlélet az uralkodó, de fiatal ambiciózus nőkét azt gondoltam, hogy én képes leszek ezt megváltoztatni. Folyamatosan bizonyítottam apámnak, bízva abban, hogy felismeri ő is azon kompetenciáimat, amelyek szükségesek és kiegészítenék az öcsém szakmai tudását és támogatnák a cég sikerét.

De hiába volt minden erőfeszítés. Az apám mellett az öcsém is ugyanazt az értékrendet képviselte, hogy a lány olyan, mint a „solti bor”, csak otthon jó…. anyám pedig ezt elfogadta.

Ezek után már tudod kedves olvasó, hogy az értékrend cselekvésszabályozó funkciójának köszönhetően mi történt: finoman fogalmazva háttérbe szorultam. Az volt a természetes a cég átörökítésénél is, ami a családi értékrendben szerepelt: a férfi, az öcsém viszi tovább a céget. Ezzel figyelmen kívül hagyva minden gazdasági, jogi, termelői szempontot.

Teljesen elveszve éreztem magam, elkeseredtem. Sérült a gyermek, akit a családja elutasított, sérült a felnőtt énem méltósága, akit nem tiszteltek partnerként. Az el nem ismeréssel sérült a Nő is, akit a férfihatalom lesöpört a színről.

Egy időre instabillá vált minden családi kapcsolat. Apám nem tudott kiszállni a cégből, kizárólagos üzleti elképzeléssel, teljes felelősségvállalással állt a vállalkozás élén. Ezzel távol tartotta öcsémet az önállóságtól, a változtatás lehetőségétől. Megjegyzem: ilyen helyzetben az örökös soha nem tapasztalhatja meg azt a felelősséget és a kockázattal járó terheket, ami egy döntési helyzettel jár. És ezen körülmények között vajon hogyan bizonyítsa alkalmasságát?

Valahol az öcsémet sem irigyeltem…

A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a generációváltás folyamatában természetesen nélkülözhetetlen a folyamat technikai, jogi, tulajdonlási, szervezetfejlesztési tényezőivel foglalkozni. Ám ezzel párhuzamosan a legtöbb esetben képzett szakemberek (terapeuták, coachok, mediátorok) bevonására is szükség van, akik érzelmileg segítenek végigmenni ezen az úton.

Saját tapasztalattal és képzett business coachként tudlak segíteni a generációváltási utadon!

hand-click-here

Gyere, foglalj egy díjmentes konzultációt és nézzük meg, hogy Te hogyan menedzselheted érzelmileg is jól a cégutódlást!

#generaciovaltas #FeherZsuzsa

ui: Az emlékek a sajátjaim, és biztos vagyok benne, hogy apám, öcsém nem így élték meg akkor a helyzetet. A megértés hosszú évek munkája mindkét részről.

Kíváncsi vagy a Feel Your Business 21 eddigi adásaira?  youtube play button Iratkozz fel a You Tube csatornánkra!

Avatar photo
Fehér Zsuzsa