Generációváltásról őszintén

Feher Zsuzsa Coach zöld kabátban
Feher Zsuzsa Coach

Fehér Zsuzsa Coach

A generációváltás napjainkban igazán aktuális és a téma számomra is meghatározó.

Arra biztatom az ügyfeleimet, és különösen a generációváltás folyamatában résztvevőket, hogy a fejlődés érdekében fogalmazzák meg és adják át azt a tudást. Azt a tudást, aminek a birtokában vannak, amelyekre a tapasztalatok útján tettek szert az életükben. Ezen értékek átadásához kívánok teret adni a Feel Your Business Generációkról, generációknak című adásában is.

Az interjú alanyaimat hallgatva fogalmazódott meg bennem: ők ki merik mondani, le merik írni, amit én is tudok, sejtek, de én mégsem teszem. Talán mert eddig nem találtam meg hozzá a megfelelő szavakat, vagy nem mertem, féltem…

Írásomban őszinte és néha tárgyilagos leszek, mert tiszteletben tartom a szüleimet és testvéremet, akik közvetlenül vagy közvetve részt vesznek a vállalkozás működtetésében.

Az átörökítési folyamat során általában a gazdasági, jogi kérdések kapják a legnagyobb hangsúlyt. Sokan nem is gondolják, hogy az érzelmeknek mekkora szerepük van, hogy az átmenet sikeres legyen. A család, a szülők iránti elkötelezettség, a közös emlékek, megélések, szokások, előnyt jelenthetnek a kommunikációban és az együttműködésben is. Ugyanakkor annyira intim ez a közelség, hogy romboló hatással bírhat, ha nincs meg a tisztelet, a partnerség, a szeretet és az egymás iránti elköteleződés.

Tapasztalatom szerint az egyik (és persze van még, de azt legközelebb) legmeghatározóbb családi cégjellemző a” Janus-arcú” értékrend. Az egyik „arc”: a vállalkozás, mint gazdálkodási, termelő egység (profit-, vevő orientáltság…). A másik pedig a család, mint fogyasztási egység, aminek az értéke a szeretet, családi szerepek.  Az átadásnál a cég és a család értékrendje egyszerre érvényesül és ezzel együtt ellentmondásba kerülhet. Rengeteg konfliktus, feszültség keletkezhet ezáltal, és a családi viszonyok folyamatos jelenléte nehezíti a megoldást.

Ha tárgyilagos akarok lenni, a konfliktusok közül kiemelkednek az apa-fiú/lány konfliktusai, a testvérek rivalizálása, illetve a lánytestvérek háttérbe szorítása.

Generációváltás: az én sztorim lánygyermekként

Tudtam, hogy nálunk a családban a patriarchális szemlélet az uralkodó, de fiatal ambiciózus nőkét azt gondoltam, hogy én képes leszek ezt megváltoztatni. Folyamatosan bizonyítottam apámnak, bízva abban, hogy felismeri ő is azon kompetenciáimat, amelyek szükségesek és kiegészítenék az öcsém szakmai tudását és támogatnák a cég sikerét.

De hiába volt minden erőfeszítés. Az apám mellett az öcsém is ugyanazt az értékrendet képviselte, hogy a lány olyan, mint a „solti bor”, csak otthon jó…. anyám pedig ezt elfogadta.

Ezek után már tudod kedves olvasó, hogy az értékrend cselekvésszabályozó funkciójának köszönhetően mi történt: finoman fogalmazva háttérbe szorultam. Az volt a természetes a cég átörökítésénél is, ami a családi értékrendben szerepelt: a férfi, az öcsém viszi tovább a céget. Ezzel figyelmen kívül hagyva minden gazdasági, jogi, termelői szempontot.

Teljesen elveszve éreztem magam, elkeseredtem. Sérült a gyermek, akit a családja elutasított, sérült a felnőtt énem méltósága, akit nem tiszteltek partnerként. Az el nem ismeréssel sérült a Nő is, akit a férfihatalom lesöpört a színről.

Egy időre instabillá vált minden családi kapcsolat. Apám nem tudott kiszállni a cégből, kizárólagos üzleti elképzeléssel, teljes felelősségvállalással állt a vállalkozás élén. Ezzel távol tartotta öcsémet az önállóságtól, a változtatás lehetőségétől. Megjegyzem: ilyen helyzetben az örökös soha nem tapasztalhatja meg azt a felelősséget és a kockázattal járó terheket, ami egy döntési helyzettel jár. És ezen körülmények között vajon hogyan bizonyítsa alkalmasságát?

Valahol az öcsémet sem irigyeltem…

A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a generációváltás folyamatában természetesen nélkülözhetetlen a folyamat technikai, jogi, tulajdonlási, szervezetfejlesztési tényezőivel foglalkozni. Ám ezzel párhuzamosan a legtöbb esetben képzett szakemberek (terapeuták, coachok, mediátorok) bevonására is szükség van, akik érzelmileg segítenek végigmenni ezen az úton.

Saját tapasztalattal és képzett business coachként tudlak segíteni a generációváltási utadon!

hand-click-hereGyere, foglalj egy díjmentes konzultációt és nézzük meg, hogy Te hogyan menedzselheted érzelmileg is jól a cégutódlást!

#generaciovaltas #FeherZsuzsa

ui: Az emlékek a sajátjaim, és biztos vagyok benne, hogy apám, öcsém nem így élték meg akkor a helyzetet. A megértés hosszú évek munkája mindkét részről.

Kíváncsi vagy a Feel Your Business 21 eddigi adásaira?  youtube-play-button-transparent-pngIratkozz fel a You Tube csatornánkra!

 

 

Zsuzsa Fehér

Zsuzsa Fehér

Hasonló cikkek

Zsuzsa Fehér

Megértés mindenáron

Előfordul, amikor nehéz, számomra értelmezhetetlen szituációba kerülök, lobbanékony leszek, vagy lefagyok. Kizökkenve megszokott működésünkből, türelmetlenül és agresszíven reagálunk, ha nem értjük, vagy nem tudjuk kezelni a körülményeket. Természetünkből adódóan megértésre törekszünk, munkahelyünkön, otthon, kapcsolatainkban, minden helyzetben. Ha nincs megértés, akkor szorongunk. Senki sem szeret szorongani, ezért a feszültség feloldása érdekében, gyorsan lefordítjuk magunknak a helyzetet,

Feher Zsuzsa Coach zöld kabátban
Zsuzsa Fehér

Generációváltásról őszintén

A generációváltás napjainkban igazán aktuális és a téma számomra is meghatározó. Arra biztatom az ügyfeleimet, és különösen a generációváltás folyamatában résztvevőket, hogy a fejlődés érdekében fogalmazzák meg és adják át azt a tudást. Azt a tudást, aminek a birtokában vannak, amelyekre a tapasztalatok útján tettek szert az életükben. Ezen értékek átadásához kívánok teret adni a

A nő is vezethet jól. Nemcsak autót, hanem céget is

    MÁRA MÁR EGYRE TÖBB NŐ TÖRI ÁT AZ ÜVEGPLAFONT patriarchális társadalmunkban, annak ellenére, hogy nem egyszerű elfogadtatni magunkat törékenynek tűnő megjelenéssel, csinosan, vezetőként, elhitetni, hogy a nőiességen túl, vannak céljaink, terveink, értelmes gondolataink és a fehér bőrfotel nemcsak szimbólum. MINDEN NAP MEG KELL KÜZDENÜNK a tiszteletért, az elfogadásért, ami a másik nemnél nem

Merülök veled

„A bezártság, a korlátozottság, az egyéni döntések körének drámai beszűkülése egyre jobban kifeszíti az idegeket.” „Begolyózok!” „Tegnap mélyponton voltam, de mára valahogy megráztam magam és itt vagyok.” Meddig? Hogyan? Meddig kell kibírni? Meddig kell tartalékolni az energiáimat? Hogyan maradjak türelemmel? Annyi okosságot, jótanácsot hallok, olvasok, de már azt sem tudom, melyik hasznos számomra.    

Gyere el egy első INGYENES alkalomra!

Go to Top