Megértés mindenáron

Előfordul, amikor nehéz, számomra értelmezhetetlen szituációba kerülök, lobbanékony leszek, vagy lefagyok.

Kizökkenve megszokott működésünkből, türelmetlenül és agresszíven reagálunk, ha nem értjük, vagy nem tudjuk kezelni a körülményeket.

Természetünkből adódóan megértésre törekszünk, munkahelyünkön, otthon, kapcsolatainkban, minden helyzetben. Ha nincs megértés, akkor szorongunk.

Senki sem szeret szorongani, ezért a feszültség feloldása érdekében, gyorsan lefordítjuk magunknak a helyzetet, a bennünk zajló folyamatoknak megfelelően, mert így egyezik a saját belső állapotunkkal és akkor megnyugszunk (egy ideig). Ez így kényelmes, de gyakran messze van az Igazságtól.

Kapunk és gyártunk álracionális magyarázatokat, ezáltal életszerűtlen, de igaznak vélt lufikat fújunk, ami számunkra könnyen érthető, befogadható, ami (ál)biztonságot ad és észre sem vesszük, hogy hatalma lesz felettünk, elviszi a figyelmünket a valóságról, az IGAZSÁGRÓL.

A másik oldal, amikor lefagyással belesimulunk a helyzetbe, kivetítjük a felelősséget a másikra, hogy véletlenül se szembesüljünk a sajátunkkal, és csendben sunnyogunk, hogy ne keljen konfrontálódni.

Saját igazunkról lemondva, önmagunk felé fordulva, belső megérzéseinkre támaszkodva szembe nézhetünk a valós állapottal és megtalálhatjuk a tények mögötti igazságot.

#FehérZsuzsa #Colourcoaching #coaching #kedden #mainapmargojara

Avatar photo
Fehér Zsuzsa