Intellektuális Felsővezeték

Gyorsan feltűnt, hogy nem korrelál egymással jelenléte és amit képvisel. Beszél, de nem az élet árad torkából, hanem szárazanyagtartalom.
Teljes meggyőződéssel mondta, hogy ő már sokat olvasott az önismeretről, dolgozik magán és valójában tisztában van mindennel, pusztán a kíváncsisága hozta el hozzám. Természetesen én is megkaptam az olvasott ismeretekről a kiselőadást, különböző modellek pontos leírását. Figyelemmel meghallgattam, hisz én nem tudok mindent és valószínű, hogy az élet kevés lesz hozzá, hogy megtudjam. Mind emellett örülök, amikor ilyen emberrel találkozom, mert számomra azt üzeni, fontosnak tartja önmaga megismerését, tesz érte és még némi kétsége is van mindentudásában, mert eljött beszélgetni.

Több kérdés is csiklandozta a kérdés a torkomat…
Mi is történt valójában?

Kétség nem volt afelől, hogy tájékozott az ügyfelem. Kétségem nem volt, hogy rengeteget foglalkozik önmagával és van véleménye. De ha nincs meg az áttörés, akkor az egész csak önmaga félrevezetése.
Érezte, hogy valami hiányzott, mert eljött, de nem vallhatta be magának, hogy még nem tart ott, amiről beszél, mert az maga lett volna a halál, teljes csalódás önmagában. Így még többet olvasott, az elméletek labirintusában bujkált és a sok információ, mint túláradó tej az aranycsésze szélén azt sugallta, hogy otthon van a témában, ismeri és túl van rajtuk.
Az intellektualizáció egy túlélési stratégia volt számára, ami magas szintű biztonságérzetet adott, ugyanakkor elzárta az érzelmeitől. Megtévesztő módon, azt sugallta, hogy az érzelmekkel dolgozik, közben pedig a gondolatokkal. Nem nézte, hogy közben mennyi és milyen minőségű érzelmi munkát csinált, mennyire tárta fel önnön sebezhetőségét, mennyire nézett szembe önmagával, családi mintázataival, kapcsolataival, „csak” elméleti a megértése és nem megélése volt.
A sok tanulás elfedte az érzelmi munka hiányát. Inkább realitásként kezelte családi kapcsolódásiból adódó veszteségeit, sebeket, az érzelmileg elérhetetlen anyát, a bántalmazó apát. Egy idealizált képet épített fel szüleiről, és a feldolgozatlan érzelmek egy maximalista, folyamatosan bizonyító, erősen kontroláló vezetői jelenlétben összegzőtek, amit gyermekei tudnak egyedül oldani.

Volt idő, amikor én is azt hittem, hogy a különböző módszerek, eszközök által kapott információ magamról, maga volt a feldolgozás. De nem vittek olyan mélyre, ahol valós önmagamat tudtam MEGÉLNI. Nem tárta fel a tévedéseimet, nem világította meg sötét foltjaimat, nem ismertem meg saját határaimat, nem tudtam tiszteletben tartani másokét sem. Hiába fogalmaztam meg számomra mi az érték, mégsem tartottam ki értékrendem mellett, mert nem bírtam el az azzal járó veszteséget. Mindenről volt információm, de nem éltem meg. Elméletileg sokat tudtam, de érzelmileg blokkolt voltam.

Mert igazából az létezik, amit megélünk, nem pedig az, amit csak tudunk magunkról.

Nem az önkínzásért merülünk alá a mélységnek, hanem önmagunk jobb megismeréséért, megértéséért, elfogadásáért. Azokért a nyílt titkokért, amelyeket értelmetlenül ismétlünk életünkben és folyton rossz útra visznek, amelyek más -más köntösben kísértenek és bonyodalmakat okoznak.
Nehéz meglátni ezeket, hisz folyton a tökéletességre törekszünk, de hiába az akarat vezérelt ambíció, ha a tökéletlenséget magunkban hordozzuk. Magyarázatokkal fényesre polírozhatjuk a felületet, elbújhatunk modellek, elméletek mögé, de az árnyék bennünk van.
Az önátverés sokszor életmentő és átsegíthet életünk legnehezebb szakaszin, de ha nem engedjük meg magunknak a szembesülés teljes testünkben érzett fájdalmát, addig csak konzervál bennünket és nincs meg az áttörés.

Ha azzá akarsz válni, aki valójában vagy, ha nemcsak tudni akarod magad, hanem megélni mindazt, ami benned van, akkor a megvalósításhoz hatékony segítségedre lehet Az Én élmény csoportos önismereti coaching. Ezúttal 3×1 alkalmas lesz, ahol elakadásaid feltárásával a saját megoldásaidra találhatsz rá. Az Én élményen alkalmi részvétel is lehetséges, de a fejlődés érdekében ajánlom mind a három alkalmat.

Időpontok:

2024.február 24-én,
2024. március 9-én
2024. március 23-án,

9:00-17:00-ig.

Helyszín: Arany 36. Villa Győrújbarát

Jelentkezni e-mailben: fzs@colourcoaching.hu a saját Miért? kérdés megfogalmazásával.

Avatar photo
Fehér Zsuzsa