Mész, vagy maradsz?

Igazad van, amikor azt mondod, kockázatos váltani, változtatni, mert lehet, hogy kudarcot vallasz, vagy nem lesz olyan az eredmény, amilyennek vártad, elképzelted.
De kérdezem, nem rejlik abban is kockázat, ha nem változtatsz, amikor az idő és a helyzetek reflektálnak számodra?

Ha nem változtatsz, nem fejlődsz.

Nem találod a hangot azokkal, akik melletted (el)fejlődnek, család, barátok, kollégák. Vezetőként kiesel a piaci körforgásból, elveszíted a munkavállalóidat, mert maradtál azon nézeteid mellett, azzal a hitvallással, amit már megrágott az idő.
Önbizalmad csökken, önértékelésed messze kerül a realitástól, frusztrált leszel és dühös, ami még ront a helyzeten.

A fejlődés soha nem a rosszból, egyenesen a jóba tartó út. Téved, aki ezt hiszi és elvárja. Gyakran hibázunk, rossz döntéseket hozunk, megbotlunk és ráadásul ezért több esetben is büntetjük magunkat: „még mindig itt tartunk, én miért nem haladok, a másik miért tart már ott…?” Ez a folyamat része.
A fejlődés során, életünk egy részlete alakul, amit gyakorlással stabilizálunk, hogy arra építkezve, jöhessen egy újabb fejlődési szakasz. A következő szinten is megvannak a lépések, de már nem marcangoljuk magunkat a hibákért, hanem ha csalódunk és elbukunk, a tanulásba fektetünk. Megállunk, hagyjuk megérezni a feljövő érzéseket és megértjük, elfogadjuk azokat. Így, lépésről-lépésre, egyre jobban megismerjük magunkat, egyedi képességeinket.

Legtöbben nem is tulajdonítanak akkora lehetőséget az élet dolgainak, mint amekkora, pedig megismerni magunkat és azt, amit igazán akarunk, a legfontosabb dolog az életünkben.
Az egyik legnépszerűbb szó, a potenciál és ennek legnagyobb lehetősége, bennünk van. Sokat ígér és a megoldás esélyének izgalmával tölt el. Ez az, amit nem tudunk kiaknázni, ha nem ismerjük meg magunkat.  A legjelentősebb mulasztás, amit elkövethetünk magunk ellen, ha nem engedjük meg, hogy kibontakozzon. És a legnagyobb veszteség, ha úgy távozunk az élők sorából, hogy ez a láng még bennünk van.

Hogy tudod felszínre hozni?

Úgy, hogy beleállsz a változás folyamatába és megismered önmagad. Lefejted azokat a mintákat, hitrendszereket, viselkedéseket, félelmeket, amelyek zárt ajtó mögött őrzik azt, ami benned van. Azt, ami nem a túlélésről szól, hanem az életről! Azt, ami a fejlődésedhez elengedhetetlen. Azt, ami kell ahhoz, hogy azzá az emberré válj, aki valójában vagy!

Az én-élmény csoportban lehetőséged lesz a feltáráshoz, annak az első lépésnek a megtételéhez, ami közelebb visz önmagadhoz, a saját erődhöz, hogy kinyisd azt a bizonyos ajtót és engedd feljönni, ami mögötte van.

Avatar photo
Fehér Zsuzsa