Bízol magadban?

Hogy tudnál másban megbízni, ha nem bízol magadban?

Hogy tudnád vezetni a csapatodat, ha nem bírod el a felelősséget, önbizalom hiányában?
Miből merítesz erőt, hogy belekezdj valamibe vagy megvalósítsd amit elkezdtél?

Három fényforrás, ami megvilágítja a vezető érvényességét: önbizalom, reális önértékelés, belső stabilitás.

Az önbizalom alapja a belső stabilitásnak, ami nélkülözhetetlen feltétele a vezetésnek. Az önmagunkba vetett bizalom, nem elsősorban a külső visszajelzésekben, nyilvános sikerekben rejlik, hanem egészen mélyen, a belső értékekben és önmagunk elfogadásában gyökerezik. Hitrendszerünk, gondolkodásmódunk, önmagunkról szerzett tapasztalataink folyamatosan alakítják, erősítik, vagy éppen a gödör mélyére tolják.

A sikeres irányítás a megfelelő önértékelésre épül.

Mit jelent a megfelelő önértékelés?

A vezető tudja magáról, nem tökéletes. Ismeri a hibáit, de ennek ellenére el tudja önmagát fogadni. Elismeri tudását is és azokat a képességeit, amelyek a tehetségét és erősségeit tükrözik. Tisztában van azzal, hogy nem jobb vagy rosszabb másoknál.

Az élet, a piac nem stabil, folyamatosan változik, és a vezetőnek akkor is ott kell lenni, ha nem jól mennek a dolgok, vagy nem jönnek az eredmények. Belső stabilitás szükséges ahhoz, hogy ki tudjon lépni abból a működéséből, ami csak a külső körülményekre fókuszál. Mert nem lehet fékezni a változás sodrását, vagy teljes mértékben megvédeni a csapatot a kiszámíthatatlanságtól. A legjobb megoldás érdekében, a vezetőnek bíznia kell magában, mert ő a kéz, amely a motort indítja, aki a legnehezebb időkben is képes motiválni embereit. A titok nem a külvilág által felállított, állandóan változó rendszerekben rejlik, hanem azokban a belső potenciálokban és azok kombinációiban, ami naprakész megoldást és megújuló lendületet ad a csapatnak, fokozva az elköteleződést és a teljesítményt.

Csak az a vezető képes a csapatát felemelni, aki a belső stabilitásának birtokában van. Akinek erejét a benne lévő önbizalom adja, és nem pedig a hatalom, a másokon való uralkodás. Az ilyen vezetőt az emberek maguktól követik….

Avatar photo
Fehér Zsuzsa