„Nincs időm semmire…”

„Nincs időm semmire, éjjel-nappal dolgozok…A munkatársaim motiválatlanok, hátráltatnak …,A megrendelő visszamondta… A párom megakadályoz abban…”

Többször hallom ezeket a mondatokat, legyen szó mindennapi életről, vagy üzleti környezetről. Azonban, ha lehámozzuk a tartalmi részt, láthatjuk a közös nevezőt, ezek a gondolatok a külső problémákra fókuszálnak, és a felelősséget másokra helyezik. Valójában, következmények.

Hasonló helyzetekben – pl.: nem tőled rendelték meg a munkát, hanem a konkurenciától- felmerülő érzéseink, gyakran nem a tényekből fakadnak, hanem az érzéseink mögötti gondolatokból.

Amikor sikerül meglátnunk, hogy az érzéseink mögött milyen gondolatok húzódnak, jellemzően rádöbbenünk arra, hogy torzítják a valóságot és a jelenlegi helyzetünket.

Nem adok tanácsot, de javaslatokat szoktam tenni a látókör bővülése, a lehetőségek megvilágítása érdekében. Az egyik esetben, ahol több lehetőséget is megvilágítottam, egyre indulatosabb elutasítás és kifogás volt a válasz az ügyfél részéről. A beszűkült jelenléte, a hiányfókusz nem engedte a gondolatainak szabad áramlását és az adott helyzetet más nézőpontból megvizsgálni. A felszínen elakadva, nem vette észre azokat a tudattalan, elhárító működéseit, amelyek akadályozták őt a haladásban. A félelmei, a teljesítmény- és megfelelési kényszere irányította. Önmaga érdemességének igazolása eredményezte a szűk keresztmetszet, a tudatos jelenlét- és az önbizalom hiánya pedig, fokozta a feszültséget. Mintha egy labirintusban lett volna ügyfelem, ami gyerekként tágasnak és egyenesnek tűnt számára, most pedig folyamatosan falakat támaszt.

Ha azt a mintázatot, kondíciót ismételjük, amit a múltban gyermekként felvettünk, csak önmagunknak bizonygatunk és nem férünk hozzá a megoldáshoz. Elengedve ragaszkodásunkat a régi sémáktól és széles perspektívával szemlélve jelen helyzetünket, megtalálhatjuk a megoldást és az utat, a teljesebb élethez.

A (vezetői) JELENLÉT és ÖNBIZALOM segíthet nekünk abban, hogy hitelesebben és hatékonyabban tudjunk navigálni az élet és az üzleti kihívások között.

Avatar photo
Fehér Zsuzsa